Long ago in 1971 en voor zover .......


Stel, je ruimt een kast op en vind een schat. Zoals b.v. een doos vol dia's uit 1971, wat dan ?

Foto's op het web zetten is in ons digitale tijdperk simpel maar met dia's van 50 jaar geleden wordt het wat lastiger. Nu is mijn broer Jilles niet voor n gat te vangen en is met zijn net terug gevonden schat en digitale camera aan de slag gegaan. Het zijn dus nu gedigitalisserde dia's geworden en goed, de scherpte en kleur is ietsje minder geworden in de loop der jaren maar wat wil je ook met plaatjes die al zo oud zijn ? En toch ... nog steeds heel goed om naar te kijken.


  het LONG_AGO fotoboek is niet meer
maar
....... wel veel PDF files teruggevonden met veel, heel foto's

OOK mijn DAGBOEKJE IS ZOEKGERAAKT
MAAR MET BEETJE SPITTEN IN GEHEUGEN KOMT ER TOCH NOG IETS OP PAPIER
~~~~~~~~
Het kan ook zomaar zijn dat een foto in het verkeerde PDF file zit
maar ... ... weet deze reis ruim 50 jaar geleden heeft plaatsgevonden en
de omzetting van de  dia's naar  deze files ook weer 35 jaar later
en... in een tijdperk dat we nog niet zo ge_digialiseerd waren

BEHOORLIJK OUD MAAR EEN ZEER KOSTBARE HERINNERING !
MAROCCO
TUNESIE
GREECE - BULGARIA
TURKIJE 1
TURKIJE 2
IRAN
AFGANISTAN 1 AFGANISTAN 2 AFGANISTAN 3
AFGANISTAN 4 BAMIYAN
INDIA NEPAL KASHMIR


WAT WISTEN WIJ TOEN - IN 1971 ???

Het jaar 1971, Flower Power en wat al niet meer in die tijd en een verhaal wat heden ten dagen veel gehoord wordt. Een groepje begin 20_tigers die nog even niet toe zijn aan het settelen en eerst wat van de wereld willen zien. We waren met 5. Jilles [broer] en zijn vriend Gerrit waren "de vrije vogels".

Ik [Thea, zus van dus], Nella [Gerrits vrouw] en Aad [vriend van Gerrit] moesten onze baan opzeggen waarmee we op dat moment totaal geen probleem hadden.

Er werd een zeer oude Hanomach van de sloop gered, opgeknapt door de mannen en totaal verbouwd, hoofdzakelijk door Jilles en Gerrit dat waren namelijk de gouden handjes.
Op het dak kwam een levensgrote kist waarin van alles ging "als reserve part" aan onderdelen wat maar kapot zou kunnen gaan. De opknapbeurt van onze "camper" heeft 6 maanden in beslag genomen, achteraf net zolang als onze reis zou duren.

Een stukje in de plaatselijke krant over ons plan om "helemaal" naar India en Nepal te gaan met een vrachtauto was het begin van ons avontuur welke begon op de dag na onze ma haar verjaardag [20/02] en eindigde op onze pa zijn verjaardag, 17/08/1971.

~~~~~~~~


Mijn verhaal 


De route:

Bij Spanje overvaren naar Marocco waar we o.a. Rabat, Casablanca, Fes, Marakesh bezochten. Wat een nieuwe en wonderlijke wereld ging er toen voor ons open.

Langs de kust van Algerije door naar Tunesie waar we wat langer wilden blijven en ook de woestijn zijn ingegaan om woestijnrozen te zoeken. Natuurlijk kwamen we met onze auto vast te staan in het niet al te vaste zand. Beginners pech, los zand en zware auto. Heeft iets meer dan een dag gekost maar we zijn eruit gekomen. Het heeft wel onze versnellingsbak gekost wat dus de eerste aanslag op onze voorraaddoos op het dak was. De reparatie is gelukkig goed gegaan [met hier en daar een touwtje en elastiekje] en heeft zich verder redelijk goed gehouden maar dit zou niet de enige repartie van de reis zijn.Aangezien het in die tijd in het Midden Oosten redelijk onstabiel was zijn we niet naar Egypte gegaan maar overgevaren van Tunis naar Italie.

Van Italie overgevaren naar Griekenland waarna het richting Turkije ging en wat een schitterende route was dit door de bergen naar Istanbul. In de bergdorpjes onderweg konden we heerlijk uit eten in kleine restaurantjes, kletsen met de mannen [vrouwen zag je toen al niet veel] wat heel goed ging want er was altijd wel iemand die in Duitsland gewerkt had.

Turkije, op mijn verjaardag en in Istanbul gevierd. Onze auto werd die avond gekraakt maar gelukkig zijn we niet al te veel waardevolle spullen kwijt geraakt. Wel die hele mooie geborduurde blauwe suede jas welke ik 's middags pas gekocht had en een metalen doosje wat rammelde als een geldkist maar gewoon onze naaidoos was. Jammer, was een slechte afsluiting van mooie dag.

Het land zijn we in een rechte lijn [via Ankara] overgestoken naar Iran [wat toen nog gewoon Perzi heete].
In Iran hebben we veel woestijn gezien maar o.a. ook Teheran en Mashad bezocht en onze wereld werd weer een beetje vreemder en wonderlijker. Tegenwoordig is onze blik zover verruimd maar toendertijd hadden we nog niet veel [oftewel niets] van al deze landen gehoord, laat staan gezien. Het viel me wel op dat er bijna geen vrouwen te zien zijn in deze landen en als ze er al zijn zwaar in de sluiers. Wij, als 2 zeer westerse meisjes, hebben toen gemerkt wat z'n wereld betekend als je niet gesluierd door de stad of soek loopt, behalve in Teheran dan wat haast een westerse stad leek te zijn met vrouwen in redelijk westerse kleding.

In een "soek" een heel mooi [zijden] tapijt gezien welke we op de terugweg toch maar gekocht hebben [en vele malen teveel betaald natuurlijk] als geschenk voor het 25 jarig huwelijksfeest van onze ouders.

Afganistan .... na Iran een verademing !

De mensen waren hier vriendelijk en niet handtastelijk wat in Iran wel anders was.

Hier zijn we ook een aantal weken gebleven en hebben hele mooie plaatsen gezien. Herat, dwars door de woestijn naar Kandahar en terug richting Kabul. De bergen in richting 
Bamyan waar toen nog de grote [wel beschadigde] Boeddha beelden in de rotsen stonden welke nu weg zijn, opgeblazen door de Taliban. Wat een zonde !!!!

Kan me herinneren dat we de rots formaties bezocht hebben en boven op de boedhabeelden [oneerbiedig natuurlijk] gestaan hebben om naar het uitzicht over de vallei te kijken, zeer indrukwekkend !

         

Daarna verder de bergen in naar Bandy-ameer, een groot meer hoog in de bergen en ook dat heeft bij mij veel indruk gemaakt. Wat een stilte heerst daar en wat een overweldigende natuur.

Dit zijn de herinneringen die ik door de jaren heen koester en nog altijd met me meedraag.


National Park National Park Band-e Amir 
Na een paar perfecte weken via Pakistan naar India en weer veranderde onze wereld maar nu werd het gaos. Wat een drukte en wat een heksenketel.

India met bezoeken aan o.a. New Delhi met [toendertijd] een camping in hartje centrum vlak bij "Lal Killa" het Rode Fort en Agra met natuurlijk een bezoek aan die wonderschone "Taj Mahal".

Nepal was voor mij een openbaring na de heksenketel aan de andere kant van de bergen. Het begon al met de mensen die wij onderweg tegen kwamen, nieuwschierig en o zo vriendelijk. Wat een rijkdom aan kultuur en geloof maar wat waren ze ongeloofelijk arm.

Natuurlijk in Kathmandu neergestreken op een camping aan de rand van de stad en jammer jammer jammer, ziek geworden van waarschijnlijk het laatste flesje water welke we in India genuttigd hadden of de extreme weersverandering. Heeft een paar dagen op bed en wc en een behoorlijk aantal kilo's gekost. 3 weken zijn we er gebleven en veel heel veel gezien. Bij  het terugrijden naar India had ik al heimwee naar hetgeen we nu achter ons lieten en dat is nooit meer overgegaan.
Voordat we van India terug naar Pakistan zouden rijden hebben we besloten toch ook Kashmir te bezoeken. Daar hebben we voor een week een woonboot gehuurd, hebben gevaren met kleine bootjes en genoten van de schitterend natuur.Bijna thuis

Terugweg tot Griekenland beetje gelijk aan heenweg behalve dat we nu de Turkse kustlijn hebben gevolgd naar Istanbul. Was beetje vakantie [!!!], strand en zon en heel veel toeristen, en een vreemd gevoel voor ons.

In Istanbul is het weer Europa en laten we alle vreemde streken achter ons. Griekenland, Bulgarije waar we Sofia bezochten met zijn schitterende kathedraal. Toen in Joegoslavia naar Split waar het alweer redelijk normaal begon te worden met nog veel, heel veel meer toeristen. Daarna Tjechie Slowakije en Italie waar we bij het bezoek aan Venetie zo erg schrokken van de prijs voor een flesje coca cola dat we toen besloten heel snel naar huis te gaan.

Vlak bij huis in Frankrijk gebeurde er iets met de dollar en de banken gingen op slot. Wij hadden op dat moment nog maar heel weinig geld op zak en hebben van het laatste beetje 's morgens vroeg een paar flessen wijn en veel stokbrood gekocht.

Deze hebben we genuttigd en zijn op huis aangegaan waar we als pa's verjaardags kadootje laat op de avond binnen vielen bij een aantal heel gelukkige ouders omdat het spul eindelijk weer thuis was na een half jaar.Photo's JS 1971 / 2006

In gewicht vele kilo's [20] lichter maar aan ervaring en inzicht, 
vele kilo's zwaarder.

~~~~~~~~

by My Stats
Content is of TsT at Travelto-web.com 2004 / 2012 met een refresh in 2024