opreis@Travelto-web
Onze Frankrijk reisverhalen


Frankrijk 2012 - Bretagne

September en net nog een paar weekjes te gaan voordat ook dit seizoen weer voorbij is dus wij gaan er nog eventjes tussen uit en Bretagne staat op ons programma. 

In 2008 zijn we in de buurt geweest en moesten toen wegens omstandigheden naar huis maar wisten zeker dat we terug zouden komen aangezien het er veelbelovend uitzag.

Deze keer gaan we proberen het nog goedkoper te gaan doen met de campings. We zijn nu tenslotte gepensioneerd he en aangezien wij nog steeds geen vrijstaanders zijn hebben we naar AsCi campings van 12,= gezocht. Eens zien hoever het lukken gaat.
Zondag 02 september 2012
IEPER, 252 km.

Geen haast vanmorgen. Camper geladen met van alles teveel natuurlijk want we gaan zeker wel 3 weken op pad. Gelukkig is het een klein campertje.

Pakken onze afgebroken route op en de eerst stop is IEPER in Belgie. Ieper had de vorige keer ook mijn intresse maar het is er niet meer van gekomen, nu beginnen we ermee. Hier blijven we 2 nachten aangezien we morgen het stadje en museums willen verkennen. 

Jeugdstation Ieper
Aardige kleine camping Jeugdstation Ieper 12,00 met prima camperplaats.

Maandag 03 september 2012

10 minuten lopen van de camping naar Ieper, i_de_aal en zo wil ik ze allemaal tot het eind van de vakantie. Leuk plaatsje met een mooie ruime markt. Hier zijn de Lakenhallen waarin het "in Flanders Fields Museum" gevestigd is welke we bezocht hebben. Indrukwekkend en aangrijpend en alhoewel het over een oorlog gaat van 100 jaar terug, het lijkt toch zo dichtbij.
Ypres
In Flanders Fields Museum, confrontatie met de gifgassen uit de 1e wereldoorlog.
Iedere avond om 20 uur wordt bij het grootste gedenkteken van de Menenpoort, waarin meer dan 50.000 namen vermeld staan, de Last Post uitgevoerd.
We hebben een winkeltje gevonden met de meest heerlijke bonbons, de echte en zeker niet in Nederland te verkrijgen. Dat wordt genieten de komende dagen, we mogen er 1 per dag !!!
Dinsdag 04 september 2012

Neufchatel-en-Bray, 226 km
. Camping Sainte Claire, een prima tussenstop van 12,=

Rustige dag vandaag. Om 10:15 vertrokken na de wandeling met de hondjes.
Hadden wat problemen om richting Abbeville te komen daar de weg afgesloten was maar met TomTom en een goeie kaart kwamen we precies aan het einde van de opbreking uit. Daarna via de A28 naar Neufchatel en een alleraardigste camping met alle camper voorzieningen. Aan de voorkant van de camping wordt er momenteel ook gewerkt aan een echte camperplaats met 15 ruime plekken.
 
Het zat er al aan te komen, zo ben je pup ... en zo is het voorbij, fijn vakantie !!!
Heerlijk zomers weer maar de avonden koelen al snel af.
Woensdag 05 september 2012

Merville-Franceville-Plage, 162 km.
 Camping Les Peupliers aan de kust dus 16,00.

Camping boven Caen gezocht, aan de kust en een met GRATIS WiFi. Geen databundel buitenland op de mobile genomen, wat een ramp. Het blijkt dat ik na een jaar toch aardig verslaafd geworden ben om even naar de mail te kijken of even facebook te volgen of even met mijn broer in Canada te kletsen via Google Talk. Mis een hoop momenteel hoor...., en nog steeds dus want wij krijgen dat Franse WiFi niet aan de praat. Hopelijk op de volgende camping en anders !!!.

Weinig km's maar lange dag gemaak met laat vertrekken, boodschappen doen en kustroute.
 "Pont de Normandie" [Tol  6,00], blijft een indrukwekkende brug. 
Beetje saaie grauwe grijze dag vandaag, veel wind en behoorlijk frisjes.
Donderdag 06 september 2012

Courtils, 150 km.
Vlakbij Mont St. Michel. Prima Camping St. Michel met werkende WiFi, 14,00.

Vanaf vandaag gaan we het rustig aan doen, ehhhhh deden we dat al niet ?.

We nemen de snelle route naar de camping in Servon, waarvan we dachten een aardige camping maar we zijn er opgereden en er gelijk weer af. Ligt langs de snelweg en het leek ons echt niets. Gelukkig had Aad een alternatief in TomTom gezet en deze is een gouden greep. Op deze prima camping blijven we lekker lui 2 dagen hangen.

Prima weer vandaag, hoogzomer.

Vrijdag 07 september 2012

Vandaag eerst lekker broodjes ophalen bij de receptie, waren het niet van plan want je groeit er zo van, maarja .... ze zijn hier zo lekker.
Vanmorgen naar het plaatsje gelopen, 5 min., 10 huizen, een kerk, een bar en een bakker en nu weer heerlijk op de camping in de schaduw want in het zonnetje is goed heet.

Vanaf de camping is de Mont st Miche
heel in de verte goed zichtbaar bij dit heldere weer. 
We moeten het waarnemen dus vanmiddag de webpagina gelijk even up_loaden en op internet het adres van de Municipal in Taden / Dinan zoeken aangezien er geen AsCi in de buurt is. Daar willen we morgen naartoe en waarschijnlijk een nacht bijven.

Een super Frans plaatje

Zaterdag 08 september 2012

Saint Malo / Taden, 89 km.
 Camping International de la Hallerais 18,00

Goed vanaf nu gaan we Bretagne echt bezichtigen. Zoals b.v. de kustlijnen met leuke plaatsjes en iets meer naar het binnenland kastelen enzo. Wie weet wat we tegenkomen en natuurlijk zoeken we ook weer een leuke plek om te overnachten waar ook de tv het doet ivm de verkiezings debatten !

En daar beginnen we dan mee, op een zaterdag, aan de kust, en met een "sort of" hittegolf.
Druk, drukker, drukst. Wij hebben boodschappen gedaan in St. Malo en aangezien we hier eerder geweest zijn besloten niet verder het centrum in te gaan maar richting Dinan te rijden naar de camping in Taden. Begin van de middag dus beetje vroeg maar met deze hitte lekker om lui te zijn en heerlijk buiten te zitten met een glaasje fris. Dinan gaan we morgenochtend doen.

Niks gedaan vandaag en toch veel meegemaakt:
Camper opgeruimd en schoon en toch op tijd op pad.
Foto's willen maken van de Mont en ontdekt dat Aad zijn fototoestel het niet meer doet. Lens stuk, komt er nog wel uit, ratelt maar geeft geen beeld meer. Lastig fotograferen en behoorlijk balen.
Gelukkig heb ik nog wel een camera, maar zonder z'n goeie telelens...
Municipal camping bleek omgetoverd tot een Camping International maar wel een prima plek.

Camping International de la Halleraisprima plekje en op de juiste plek werkt de tv.
De hondjes hebben allebei overgegeven vanavond, door de warmte of door het eitje... Gaat gelukkig weer goed met de dames en er zijn diverse ballonnen over de camping gevaren, altijd leuk te zien.

Een blik op de Mont st. Michel vanuit de verte na vertrek van de camping.


Zondag 09 september 2012

Pleneuf le Val Andre, 83 km.  Camping Campeole les Monts Colleux
14,00

Eerst naar Dinan waar we gelukkig de camper goed kwijt konden, iets wat ons meestal niet lukken wil in een plaasje. Uurtje rondgelopen en er echt van genoten, leuke oude straatjes en mooie stadsmuur.

Daarna terug richting kust, de Cote d'Emeraude. Heeft de naam van een van de mooiste kust stroken van Frankrijk te zijn met dromerige baaitjes met zandstranden waar vanaf de grillige rotspunten de meest schitterende panoramma's op rotskust en badplaatsjes zichtbaar zijn. Wij zijn alleen wat van de kustweg afgeweken omdat we een fort gevonden hadden welke we wilden bezoeken, het Fort La Latte bij Cap Frehel en de kustroute ons iets te veel tijd zou kosten.

Dinan
Leuke plaats met mooie stadsmuur en leuke oude straatjes.
Cap Frehel
Fort La Latte, te leuk om te missen.
Gelukkig mogen hier de hondjes mee om het Fort te bezoeken. Heerlijke wandeling.

Cote d' Emeraude
Heerlijke en perfecte dag geweest, mooie route met zeer mooie weer. Aan de kust is het ietsje frisser maar dat vinden wij niet erg.
 

Maandag 10 september 2012

Landrellec, 124 km. Camping du Port een prima plek met een perfecte WiFi 14,00

Eerst boodschappen doen en daarna de mooie kustroute D786 volgen naar de volgende camping. Waren eerst van plan bij Pleubian te stoppen maar deze route is niet zo intressant dus gaan stukje verder zodat we dan meer tijd hebben om misschien wat rondritten te maken uit het boek "met de camper door Frankrijk".

Vandaag een aantal mooie vergezichten gehad op de kust en de zee, aardige plaatsjes gezien en na een moeizame start met het weer is het een schitterende dag geworden.

Lezardrieux
Eerste strandwandeling voor Amber en kijk Willy, ik zwem in de zee ....

Blijven we nog een dag of gaan we door naar Landeda ? Het regent nu in de avond en dan is deze plek niet zo interessant, beslissen we morgenochtend.Dinsdag 11 september 2012

Wij blijven nog een dag hangen in Landrellec .

Hebben gisteravond wel alvast de volgende camping uitgezocht in Landeda en ook weer voor 2 dagen. Ja ja we worden lui, maar nu is het zonnetje gaan schijnen, de lucht trekt mooi blauw open en de temperatuur loopt op dus we blijven heerlijk plakken op dit prima plekje.

We hebben gelijk deze omgeving eens goed bekeken op internet en het blijkt dat we toch een aantal Chateau 's zijn misgelopen gisteren. We gaan morgen proberen er alsnog iets van te vinden.

Vandaag is onze kleindochter EVI jarig.
Vandaag 2 jaar is dit plaatje niet mooi, onze Femme Fatale van alweer 2 jaar ?Woensdag 12 september 2012

Landeda, 147 km. Camping Des Abers met ook weer gratis WiFi voor 14,00

Aad wil hier vandaag en morgen blijven om in alle rust de verkiezingen te kunnen volgen. Vind ik niet erg, ik hou wel van een paar rustdagen en de hondjes genieten van de strandwandelingen.

Bij aankomst op de camping dachten wij .... maar waren weer iets te snel met ons oordeel. Het blijkt achteraf een prima plek te zijn. Vlak bij strand dus de dames kunnen heerlijk de zee in en als het morgen ietsje minder gaat waaien en ietsje minder regent worden wij misschien ook nog wel blij van het strand.

Leuke dag gehad.

Weinig chateau's gezien, buiten dat ze gesloten waren of in de middag pas open gingen. Wel een aantal hele leuke plaatsjes doorgekomen zoals eerst naar Plouaret waar we het "Chateau de Rosambo" wilden bezoeken [Lanvellec] welke ook nog niet open was [14 en 17 uur open] maar wat wel een schitterende maar wel smalle binnendoor route is om te rijden.

Daarna via de D10 naar "St Pol de Leon" en "Plousescat", geen snelle maar wel leuke route langs de kust.

Even gluren, zijn ze echt niet thuis ???
zijn ze open ???


Chateau de Rosambo
Route: Tregastel / Lannion / Plouaret / Morlaix / St Pol de Leon / Plousecat / Lannils / LandadaDonderdag 13 september 2012

Landeda.

Weinig nieuws vandaag, uitslapen en luieren na een doorwaakte verkiezingsnacht en zoals de foto's laten zien, heerlijk zonnig weer maar met een frisse zeewind. 

Zeezicht over de camping
Dagje dollen aan het strandVrijdag 14 september 2012

Locronan, 108 km. Camping Locronan en gratis WiFi [tot het kantoortje dicht gaat] 14,00

Zoals mijn moeder gezegd zou hebben, de [weer]goden waren met ons vandaag. Temperatuur 16C en een beetje regenachtig, prima dag om het Oceanium te bezoeken en koel genoeg om de hondjes een tijdje in de camper achter te kunnen laten.
  


Hierna een wat mindere route richting Locronan waar we naar de camping willen en morgen naar het plaatsje maar voordat we er erg in hadden reden we de parkeerplaats voor Locronan al op dus nu gelijk maar een bezoek brengen aan dit alleraardigste plaatsje.

Een klein openlucht museum met leuke winkeltjes en restaurantjes waar wij dus ook gebruik van gemaakt hebben, heerlijke crepe gegeten en aangezien we geen supermarkt meer hebben gevonden en onze kasten schoon leeg zijn, heerlijk brood en lekkere taart voor bij de koffie gekocht waarna we de camping hebben opgezocht.

Locronan met gelukkig net even een zonnetje.
Prima dag vandaag, beetje regenachtig maar veel gezien.Zaterdag 15 september 2012

Le Pouldu, 85 km.  
Camping Les Ambrun, prima camping 16,00
250 mtr. van de zee met alleen een zeer klein strandje waar hondjes niet op mogen, jammer.
 
Vandaag dure WiFi gekocht voor 2 dagen, is jammer genoeg maar voor 1 aanmelding [Ipad Aad] en das dikke pech voor mij, kan ik niet uploaden !

Onderweg naar Concarneau eerst boodschappen gedaan. Richting centrum Concarneau een zeer ruime P gevonden voor de camper welke een Camper overnachtingsplek bleek te zijn. Een franse camperaar probeerde ons duidelijk te maken dat je hier niet hoefde te betalen als je er niet wil overnachten. Dat kwartje viel bij mij pas nadat ik de  3,00 in de automaat had, dit vond hij een behoorlijke zonde van mij.

Achteraf gezien bleek er ook voldoende parkeergelegenheid bij het eilandje met de oude ommuurde stad te zijn zo buiten het seizoen. Aardig plaatsje en een leuke onderbreking maar het bleek toch minder te zijn dan wij er van verwacht hadden.

Concarneau

Bretonse lekkernijen, mmmmmm
Daarna langs de kust richting Lorient om in Le Pouldu naar de camping te gaan.

Een camping zoeken wordt lastiger i.v.m. de sluitingstijden. Veel gaan er dit weekend of anders volgend weekend al dicht en een plekje aan het strand zit er ook al niet meer in, jammer.

Prima dag vandaag.


Zondag 16 september 2012

Le Pouldu

Zondag dus heerlijk dagje luieren, nou ja vandaag wel de camper uitmesten aangezien we het halve strand van de vorige camping hebben meegenomen en omdat we stiekem toch even de zee ingegaan zijn in de avond hebben we ook hier een beetje zand opgedaan.

Ons ontbijtje is vandaag prima, er is een klein winkeltje net buiten de camping waar we heerlijke verse broodjes kunnen kopen, croissantjes en chocolade broodjes, jammie.

Camping Les Ambrun.
100 meer voorbij onze camping is er nog een kleinere welke er zeer goed uitzag en nog goedkoper ook maarja wel bezig met sluiten. Even verderop in het dorpje is er ook een camperplaats.
Een mooi oud Bretons kerkje net voorbij de camping
Luie dag vandaag en weer hoogzomer.Maandag 17 september 2012

Assenac , 185 km. Camping Le Moulin de I'Eclis 16,00

Vandaag begint de thuisreis, nog rustig aan natuurlijk maar het is wel richting huis.

Wat komen we tegen vandaag, het kasteel SUSCINIO op het schiereilandje onder Vannes welke we gaan bezoeken maar eerst heb ik vanmorgen het broodwinkeltje bijna leeggekocht, zulk lekkers allemaal dus ontbijt & lunch prima en zelfs voor het avondeten hadden we een heerlijk rozettenbrood.

Dit kasteel is makkelijk te vinden. Tot 1965 was het een grote bouwval maar in de afgelopen 40 jaar is er behoorlijk gerestaureerd en zo heb je weer een beetje idee van hoe het eruit gezien moet hebben. Jammer dat er van het interieur niet veel over is maar het is leuk om te bezoeken.

We zijn nog een stukje tot aan de kust doorgereden op dit schiereilandje, waarna we op weg naar de camping zijn gegaan. Prima plekje direct aan het strand en we hoeven morgen niet voor 1800 uur weg te zijn, dat maak je niet vaak mee en is beslist een plekje om te onthouden.
 
Gerestaureerd in 40 jaar tijd, van een ruine naar dit Kasteel SUSCINIO


Op de camping onder de bomen dus beslist geen tv vanavond maar ... toch even proberen. Nu lijkt ook de schotel kapot te zijn. Hij draait nog maar een halve slag en niet meer geheel in het rond, ergens heeft hij een blokkade. Geen tv door bomen OK, geen tv omdat de schotel kapot is ...

Gelukkig wel WiFi bij het kantoortje dus Aad heeft de handleidingen gedownload, wie weet ???
 
camping le Moulin de I'Eclise en je loopt zo het strand op.

Bij het vertrek vanmorgen wat motregen maar daar is het bij gebleven, verder heerlijk weer en een hele mooie zonsondergang gezien, het is weer een heerlijke dag geweest.Dinsdag 18 september 2012

Bagnoles-de-l'Orne, 254 km. Camping de La Vee  14,55 / 18,50 zien we morgen.
Geen aktie camping maar hele redelijke prijzen, ligt eraan hoe laat je weggaat, voor of na de middag.

Had vanmorgen eigenlijk best willen blijven op die prima plek. Aardige camping, lekkere broodjes en een goud stukje strand, wat wil een mens nog meer. Maarja we hebben de thuisreis in het lijf dus gewoon de boel opgeruimd en op pad.

Richting Chateubriant, Laval, Mayenne dan de D34 op naar Bagnoles-de-l'Orne.
Langs een aantal mooie Chateau's gekomen welke we morgenochtend willen bekijken en ook het plaatsje moet heel interessant zijn, hebben voor ons vertrek dus zeker iets te doen.

Eerste camping welke we uitgezocht hadden bleek maar op 1 hondje ingesteld te zijn dus gisteravond weer in de slag om een andere te vinden en dit is geen slechte keus. Nu wilden we al naar Domfront omdat daar het "Chateau de Bonvouloir" is en te bezichtigen zou zijn, blijkt deze prima camping daar vlakbij te zijn.

Tegen de avond is Amber ziek geworden. Vanmiddag al heel veel gras gegeten en overgegeven maar het wil niet echt beter gaan, misschien gisteravond of vanmorgen op het strand iets verkeerds gegeten. Ze wilde ook niet eten vandaag en zelfs Willy is een beetje ongerust lijkt het, gaat iedere keer kijken en ruiken van wat is er met jou aan de hand ???, je ligt zo te bibberen. Hebben haar lekker warm ingestop in het mandje en hopelijk gaat het later op de avond een beetje beter.

Zo te zien lijkt het weer iets beter te gaan, gelukkig !!!
Er is een WiFi verbinding maar je moet geduld hebben, 2 minuten online en dan weer eventjes niets maar het is me gelukt de pagina en foto's te uploaden. Het vervolg komt als we thuis zijn.

Woensdag 19 september 2012

Jumieges, 202 km. Camping La Foret  16,00

Brrrr koud, hadden zelfs vanacht een extra dekentje op bed en het is vandaag niet veel warmer geworden. Droog, zonnig maar behoorlijk frisjes.

Mooie route gereden dwars door het National park du Normandie. Schitterend gebied en we hebben echt genoten en zelfs de TomTom deed wat ie moest doen vandaag, de juiste wegen pakken. Afgelopen dagen heb ik regelmatig zitten mopperen op alle naamloze binnendoortjes van onze Tom en gisterenochtend dreigde ik met een klacht indienen en zowaar ... sinds dat moment gaat het goed, zou hij het gehoord hebben ?

Eerst via de D916 naar Carrouges om het Chateau te bezoeken. Schitterend, alleen jammer dat je er  niet naar binnen kan, wel met een gids maar die spreekt alleen frans.

Daarna op weg via de D908 naar Sees waarna we de D438 hebben genomen welke naast de tolweg loopt dus daar hadden we geen last van. Onder Rouen is Tom gaan kriskrassen maar we hebben hem z'n zin gegeven en hij heeft ons keurig bij de camping in Jumieges afgeleverd.


Chateau Carrouges


Donderdag 20 september 2012

Ieper, 293 km. Camping Jeugdstation Ieper  12,00

Laatste stukje gaat via een wat snellere route. Gisteren weinig km's binnendoor in veel tijd, vandaag veel km's in minder tijd via Amiens, Arras, Lille naar Ieper.

Weer terug bij het begin. Nog even het stadje in voor die heelijke doos chokolade en misschien vanavond om 20 uur toch nog even naar de Last Post. Bij de start van onze vakantie konden we hier de WiFi niet aan de praat krijgen, nu bij binnenkomst stond de Ipad al te piepen, ha contact en zelfs in de camper doet de laptop het.

Hier kunnen we morgenochtend ook gelijk vuilwater en de wc lozen, alles aanwezig op deze plek zodat we schoon en leeg terug naar huis kunnen.
Nu wel internet, wij verslaafd ???
Koud begonnen vanmorgen maar in de loop van de dag is het wat lekerder geworden, nu in Ieper is het zelfs 15C en zonnig zo aan het eind van de middag, best nog eventjes lekker.Vrijdag 21 september 2012

Gent en dan naar huis, 255 km. 

Ik was het even vergeten van de eerste keer maar toen viel het waarschijnlijk ook niet zo op omdat we de stilte van Bretagne nog niet hadden ontdekt maar wat een herrie maakt de weg rondom de camping en waarschijnlijk ook machines in het industreigebiedje welke in de nacht gewoon hun werk doen. Dit moet weer eventjes wennen hoor al die drukte en al dat lawaai.

Eigenlijk is er over z'n laatste dag weinig te vertellen. Opruimen, inpakken en de snelweg op, op weg naar Gent. We zijn in de buurt dus eerst nog even op familiebezoek waarna we na de lunch richting huis gaan. Hebben wat vertraging gehad bij Antwerpen en Rotterdam maar waren mooi op tijd thuis.

Laatste klusje van de reis, nu nog schoonmaken en poetsen !
Uitruimen en gelijk ruimte maken in huis om alles weer een plekje te geven, schoonmaken en dan volgende week eerst naar de schotel laten kijken en hopen dat de schade meevalt waarna de camper naar de stalling kan tot het volgende seizoen.


Einde reis en resumee is :
1. dat we de 12,00 campinggeld niet gered hebben
2. het gemiddelde  15,32 is en dat moeten we voor het volgende seizoen veel beter gaan doen
3. onze reizen toch wat beter moeten gaan voorbereiden
4. Bretagne een fijne bestemming was, maar Normandie vinden we toch interessanter en mooier
5. maar we hebben wel een aantal hele mooie plekjes gevonden welke het waard zijn te onthouden
6. onze volgende Frankrijkreis toch weer richting Elzas / Vogezen / Alpen zal gaan.
7. dat ik wel mopper maar dat we een heerlijke vakantie hebben gehad !


23/09 en 1e meevaller :

Camera van Aad blijkt niet stuk te zijn. Hebben er thuis nogmaals een ander set batterijen ingezet en nu doet ie het ..., het is dus de batterijoplader welke in de camper niet voldoende stroom krijgt.

Achteraf gezien hebben we zoiets in Ierland ook eens meegemaakt, maar toen waren we nog zo slim om de batterijen op de camping in het scheerhok op te laden !.
-----------------

Vrijdag 28/09 en onze 2e meevaller : Aad naar BM-SAT in Rijssen voor de sateliet.

Het is zeker niet naast de deur [2 uur rijden] maar het is het waard aangezien ze heel ver gaan met hun service zodat je er altijd weer met een blij gevoel vandaan komt.

Monteur kwam al grinnikend naar buiten, had al gezien wat het probleem was namelijk ... Onze COSMO had namelijk besloten geen COSMO meer te zijn, had intern een andere naam aangenomen wat inhield dat de instellingen niet meer klopten. Schotel heeft weer de juiste naam, programma's en instellingen ge-update en Aad was aan het eind van de middag weer blij thuis.
-----------------

Zaterdag 29/09 en onze GLOBEBUS gaat nu al naar de stalling. We zijn zo vlot aangezien ik volgende week naar het ziekenhuis moet om waarschijnlijk snel geopereerd te gaan worden aan mijn, nu wat wazige, staar ogen zodat het er denk ik niet inzet dat ik de komende maanden nog auto kan rijden. Jammer maar dit seizoen is nu echt over maar we zien uit naar maart 2013.
-----------------Het rondje welke we aan het maken zijn met AsCi campings welke aan onze criteria voldoen zoals b.v. 2 hondjes toegestaan en natuurlijk de campingcard korting en heel belangrijk, zijn ze nog open tot +/- 20-09 !!!

by My Stats

Copyright (c) 2004/2012 A&T at travelto-web.com